Arbatinis pyragas


Arbatinis pyragas

Write recipe photo description here

ATKREIPKITE DEMESI I SOKOLADA
SOKOLADO ALERGENAI

MEILĖ ŠOKOLADUI

SOKOLADAS IR MEILE
Šokoladas mažina kraujospūdį, cholesterolio kiekį, saugo nuo širdies ligų, turi antioksidacinių ypatybių. Europos kardiologai priskyrė šokoladą tai pačiai naudingų maisto produktų grupei kaip ir vaisius, daržoves, žaliąją arbatą ir raudonąjį vyną. 
SOKOLADO POVEIKIS ZMOGUITai stiprių antioksidantų grupė. Medikai siūlo vartoti šokoladą tiems, kas priklauso didesnės širdies ligų rizikos grupei. Graikų mokslininkai tvirtina, kad asmenų, suvalgiusių 100 g šokolado, kraujagyslių paviršius tapo kur kas elastingesnis praėjus vos trims valandoms. Šokoladas tonizuoja ir padeda susikaupti. Jis saugo nuo nervinio išsekimo. Tokiai „šokolado terapijai“ pakanka kasdien suvalgyti po 40 g juodojo šokolado. Nuomonė, kad nuo šokolado storėjama, yra klaidinga. 
Tukina ne pats šokoladas, o jame esantis cukrus. Kuo daugiau šokolade kakavos, tuo mažiau bus cukraus. Šokoladas turi apie 500 įvairiausių kvapiųjų ir skoninių medžiagų (net dvigubai daugiau nei, pavyzdžiui, braškės ar vanilė), o malonus šokolado kvapas didina imunoglobulino A, kuris saugo nuo mikrobų ir virusų, sekreciją.
 Mokslininkai nustatė, kad žmogui naudingas net šokolado kvapas. Fiziologai tikina, kad jo aromatas palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą, subalansuoja emocijas.


ŠOKOLADAS IR SVEIKATA

Tad, iš kur gi ta šokolado trauka, besitęsianti ne vieną tūkstantmetį? Atsakyti šiandien jau nėra taip sudėtinga – ją lemia turtinga kakavmedžio vaisių cheminė sudėtis. 
SOKOLADAS SVEIKATAS
Jo sudėtyje yra 33-37% riebalų, 6-6,5 % baltymų, 46-63% angliavandenių, 4-7% krakmolo, apie 1% mineralinių medžiagų, 0,4% teobromino, kofeino, eterinių aliejų, 1-1,5% drėgmės. Suvalgę 100 gramų šokolado plytelę, gauname net 550 kcal (2300 kJ), todėl šokoladu papildomi lakūnų, kosmonautų, narų, sportininkų (ypač kopiančių į kalnus), studentų (egzaminų sesijų metu) maisto daviniai.
 Aukštos kokybės šokolade yra vitaminų: A, B1, B2, C, D, E; taip pat mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, fosforo. Saldumynų sudėtyje esanti kakava visų pirma naudinga dėl didelio kiekio antioksidantų, susidedančių iš vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo širdies ir onkologijos ligų, veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas.

(Šaltinis: „The book of chocolate“ Preface by Jeanne Bourin, Flammarion 2004; „Chocolat ľenvers du décor“ Philippe Bertrand – Philippe Marand, 2000; „Le grand livre du chocolat“ Christine McFadden, Christine France, 2000)